fbpx

Pärnu on meie kodulinn ja koht, kust saime alguse aastal 2015. Nüüdseks oleme osaliselt  tootmise ja külaliste vastuvõtmissaali kolinud Audrusse – Valgeranna Veinitalli. Kogu Pärnumaa tervikuna on meile väga südamelähedane. Seetõttu pühendasime oma veinide põhiseeria (varasemalt nimetatud Family Reserve) just sellele armsale suvepealinnale ja laiendatult kogu maakonnale. 
Veinietikettide autor: Elina Kasesalu

Pärnumaa on tuntud oma imeliste randade,
jõgede ning roheluse ja looduse poolest.

Urbanistliku veinimajana tunneme igati uhkust oma asukoha üle ning nähes kuidas järjest enam Pärnu külastajaid, lähemalt ja kaugemalt riikidest, ostavad reisi mälestuseks kaasa külmkapi magneti asemel just kohalikke maitseid, olime oma ideest, luua Pärnumaa veiniseeria, kohe müüdud ning asusime otsima sobivat disainerit.

Pärnu rannahoone seen_visitpärnu_pildipank_arhitekt-Olev-Siinmaa

Meie esikveini Punane ehk mustsõstra-aroonia veini pühendasime kodulinna ehk kõige iseloomulikumale asukohale – keskrannale. Äratuntava elemendina paistab veini etiketilt rannahoone omanäoline seenekujuline terrass (arhitekt Olev Siinmaa). Kui merd ja liiva leidub paljudes randades, siis selliseid arhitektuuripärleid on vaid üks. Rannahoone valmis juubelikingitusena 1939. aastal, mil suurejooneliselt tähistati Pärnu kuurordi 100. aastapäeva. Urbanistliku veinimajana tunneme igati uhkust oma asukoha üle ning nähes, kuidas järjest enam Pärnu külastajaid, lähemalt ja kaugemalt riikidest, ostavad siin viibides reisi mälestuseks kaasa külmkapi magneti asemel just kohalikke maitseid, olime oma ideest, luua Pärnumaa veiniseeria, kohe müüdud ning asusime otsima sobivat disainerit.

Pärnu jõe uus kolmas sild_pildi allikas_delfi_ärileht
Valgeranna-Veinitall-mammfrukt-parnu-veinimaja-valge-Karusmarja-varviline-taust.jpg

Audrusse veinitalli kolides hakkasime järjest enam tähele panema, et meil on siin mitmeid jõgesid. Loomulikult kõik teavad keskuslinna läbivat Pärnu jõge, mis on ühtlasi Eesti üks pikimaid jõgesid. Lisaks piirneb Veinitalliga ka Audru jõgi, mille kaldaid pidevalt suuremad ja väiksemad hobikalastajad õngedega täidavad. Seega oli ainult mõistlik luua sortimenti vein erinevate kohalike kalaroogade kõrvale. Selleks sai kuiv karusmarja vein nimega Valge. Etiketile salvestasime tundmatu kalamehe taustale kurikuulsa Pärnu kolmanda silla. Ja mitte selle, mida praegu ehitatakse, vaid ikka selle kauni algupärase silla arhitektuurikonkursi võidutöö nimega Luik, mille autoriteks arhitektuuribüroo Trilog Studio OÜ ja Ehitusfirma Fidele OÜ. 

Riisa_raba_Pärnumaa_pildipank
Valgeranna-Veinitall-mammfrukt-parnu-veinimaja-valge-Karusmarja-varviline-taust.jpg

Kaunile rannale ja jõele lisaks on meil siin ka palju rohelust ja rabasid, metsatukkasid ja parke. Tuntumad matkarajad on näiteks Tolkuse ja Riisa raba. Need kohad oleme risti-põiki läbi seigeldnud. Lisaks meeldib meile käia seenel ja korjata metsamarju. Esimese partii pohlaveini jaoks nõudsime veinimeistri emalt kätte teadmised tema parimatest metsamarjapaikadest ning veetsime üheskoos tunde ja tunde pohli korjates. Olgugi, et see töö läks väga vaevaliselt ning ühe päevaga arvestatavat marjakogust siiski kokku ei saanud, on just see vein meile väga hingelähedane. Just selle tooraine rariteetsuse poolest. Pohla koduhoovis ei kasvata, seda tuleb minna otsima rabaservadesse. Sellest ka veinile nimi – Metsik Pohl. Veini aroom viib nautleja mõtteis sügisesse metsaalusesse ja miks mitte Pärnumaa matkarajale. 

Mitte koguaeg ei ole need veinid just niisugused välja näinud ega rääkinud lugu Pärnumaast. Esialgu, 2015. a kandis meie esikveini, Mustsõstra, etikett üsna lihtsakoelist sõnumit ehk tegemist on marjaveiniga! Tol ajal ei olnud marjaveini ametlik väiketootmine kuidagipidi Eestis normiks. Uue aja käsitööõllesid- ja siidreid küll valmistati, aga marjavein oli jätkuvalt vaid Põltsamaa, Võhu ja Valtu nn suurtootmiste pärusmaaks. Esimene partii mustsõstraveini sai kohe ja kiirelt suure tähelepanu osaliseks ning etiketil olev suur nimetus – MUSTSÕSTAR – aitas sellele edukalt kaasa. 

Valgeranna Veinitall Eestis valmistatud vein

Veidi aja möödudes ehk juba teisel tegevusaastal (2016) lõime veinidele uue ning rahvusvaheliselt arusaadavama etiketi ja välimuse. Sündis kolmikveinide seeria – Family Reserve, millest on järgi veel vaid 1 pudel ning saadaval on see ainult meie e-poes

Valgeranna_Veinitall_family_reserve_veinid_pärnu_foto_autor_Raido Huberg